نفقه چیست؟
نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غـذا، اثاث منزل، هزینههای درمانی و بهداشتی و نیز خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض که شوهر مکلف است همه آنها را متناسب با وضعیت خانوادگی و اجتماعی زن فراهم کرده و در اختیار او قرار دهد.تنها در ازدواج دایم نفقه زن بر عهده شوهر است اما در نکاح منقطع، شوهر ملزم به پرداخت نفقه نیست؛ مگر اینکه در عقد شرط شده باشد.
زن هنگامی میتواند نفقه مطالبه کند که از شوهر خود تمکین کرده باشد.
نفقه زنان شاغل
نکته مهم در مورد نفقه این است که حتی در صورتی که زن شخصاً درآمد مستقلی داشته باشد، این موضوع مرد را از پرداخت نفقه معاف نمیکند.
ضمانت اجرای خودداری مرد از پرداخت نفقه
دو نوع ضمانت اجرا برای خودداری مرد از پرداخت نفقه وجود دارد، اول ضمانت اجرای حقوقی که در این صورت، هرگاه با وجود تمکین زن، شوهر از پرداخت نفقـه خودداری کند، زن میتواند با طرح دعوی حقوقی، محکومیت او را به پرداخت نفقه از دادگاه بخواهد؛ در این صورت، دادگاه حکم به پرداخت نفقه خواهد داد. اگر دادگاه حکم به پرداخت نفقه صادر کند و مرد واقعاً از پرداخت آن ناتوان باشد، زن این حق را دارد که در صورت تمایل، تقاضای طلاق کند.نکته دوم، ضمانت اجرای جزایی است. بر این اساس باید گفت از آنجایی که نپرداختن نفقه در قانون ایران، جرم محسوب میشود، زن میتواند با مراجعه به دادسرای عمومی، تعقیب جزایی شوهر را بخواهد که در این صورت با اثبات عدم پرداخت نفقه، مرد علاوه بر پرداخت نفقه به مجازات مقرر در قانون نیز محکوم خواهد شد.
امکان مطالبه نفقه ایام گذشته توسط زن
زن میتواند نفقه ایام گذشته خود را نیز مطالبه کند؛ همچنین قانون، حقوقی را برای زنانی که همسرانشان
فوت میکنند، در نظر گرفته است. تا سال ۱۳۸۱ هرگاه عقد ازدواج به دلیل فوت شوهر منحل میشد، در
عین حال که زن مکلف بود (۴ ماه و ۱۰ روز) عدّه نگاه دارد و نمیتوانست نفقه مطالبه کند اما با اصلاح ماده ۱۱۱۰ قانون مدنی، زن میتواند در ایام عدّه، نفقه خود را مطالبه کند
اخذ مشاوره رایگان و اطلاعات بیشتر
۰۹۱۹۶۰۴۷۳۷۵ ۰۹۲۲۸۱۵۹۶۰۸ ۰۲۱-۷۷۰۴۶۷۶۲ ۰۲۱-۷۷۰۴۷۷۳۶ ۰۲۱۷۷۰۶۳۸۲۱