• مشاوره رایگان : 02177047736-02177046762
  • آدرس :تهران،تهرانپارس،بین فلکه سوم و چهارم،نبش 212 شرقی،پ433،و8
  • ساعت کاری دفتر : شنبه تا چهارشنبه 9 الی 17
  • سامانه پیامک موسسه : 02177063821

تنصیف دارایی

شرط تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق یکی از شروطی است که در سند ازدواج به عنوان یکی از شروط ضمن عقد تعیین شده است و بسیاری از مردان بطور آگاهانه یا بدون اطلاع از آن اقدام به امضای آن حین عقد می کنند که با این شرط مرد موظف می شود در صورت طلاق دادن همسرش مال یا مبلغی را به وی بپردازد . این امر در برخی دیگر از کشورها نیز مرسوم است ؛ با این تفاوت که در کشور ما این شرط تنها در مورد اموال مردان اعمال می شود و زن تکلیفی در خصوص تنصیف اموال خود نخواهد داشت . اما اعمال شرط تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق ، شرایطی دارد و تنها در صورت فراهم بودن چنین شرایطی است که دادگاه حین صدور حکم طلاق ، اقدام به تعیین میزان و نحوه پرداخت آن به زن می نماید . به همین دلیل در این مقاله به توضیح شرط تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق و شرایط اعمال تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق و شرایط مال مورد تنصیف خواهیم پرداخت .
شرط تنصیف اموال و دارایی مرد
از سال ۱۳۶۰ به بعد در اسناد ازدواج شروطی مورد پیش بینی قرار گرفتند که تحت عنوان شروط ضمن عقد ازدواج شناخته می شوند و سردفتر مکلف شده است تا قبل از اجرای صیغه عقد این شروط را برای زوجین خوانده و در صورتی که ضروری بداند ، مفهوم آنها را نیز برای زوجین توضیح دهد . پس از آن ، زوجین می توانند ذیل هرکدام از شروطی که مورد قبول آنها می باشد را امضا کرده و به آن ملتزم شوند . یکی از این شروط ضمن عقد ، تحت عنوان شرط تنصیف اموال و دارایی مرد شناخته می شود که در واقع راهی است که به وسیله آن می توان حقوق مالی زن پس از طلاق را تامین نمود . امضای این شروط ضمن عقد توسط مردان ، سبب می شود که در صورت طلاق از طرف مرد ، او ملزم می شود که مال یا مبلغی را به صورت بلاعوض به همسر خود بپردازد .
در متن عقد نامه های ازدواج در مورد انتقال بخشی از اموال و دارایی مرد پس از طلاق چنین آمده است :
« ضمن عقد ازدواج ، زوج شرط کرد هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتار او نبوده ، زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به دست آورده ، یا معادل آن را طبق نظر دادگاه ، بلاعوض به زوجه منتقل نماید » .
اما یکی از دشواری های اعمال شرط تنصیف اموال و دارایی مرد بعد از طلاق این است که مردان در این شرایط اقدام به انتقال اموال و دارایی های خود به خویشاوندان و نزدیکان خود می کنند . به نظر می رسد که شرایط تعلق این مال به زنان کاری بس دشوار بوده و با نارسایی های زیادی مواجه باشد . هرچند که مطابق رویه قضایی در دادگاه ها ، در صورتی که در عمل اموالی از مرد یافت نشود ، زن می تواند اجرت المثل درخواست کند .
شرایط اعمال تنصیف اموال و دارایی مرد
برای اعمال شرط تنصیف اموال و دارایی مرد بعد از طلاق ، نیاز است که شرایطی فراهم باشد که زن بتواند این مبلغ را دریافت کند . شرایط اعمال تنصیف اموال و دارایی مرد پس از طلاق را می توان چنین مطرح نمود :
اولا درخواست طلاق باید از طرف مرد مطرح شده باشد ، پس این شرط در خصوص طلاق توافقی و طلاق از طرف زن اعمال نخواهد شد .
ثانیا درخواست طلاق از طرف مرد نباید به علت سوء رفتار و سوء معاشرت و یا تخلف زن از ایفای وظایف همسری باشد . در واقع اگر مرد بتواند موارد مذکور را برای دادگاه اثبات کند ، دیگر شرط تنصیف اموال و دارایی مرد اجرا نخواهد شد .
ثالثا اینکه زوجه نباید از اجرت المثل ایام زوجیت یا نحله استفاده کرده باشد .
شرایط مال مورد تنصیف
در صورتی که شرایط اعمال تنصیف اموال و دارایی مرد فراهم باشد ، مرد موظف می شود مال یا مبلغی را به زن بپردازد که این مال نیز شرایطی دارد :
اموالی که مرد موظف به پرداخت آن به زن می شود اموالی هستند که مرد پس از ازدواج و ایام زناشویی به دست آورده است . پس در صورتی که مرد قبل از ازدواج ( به عنوان مثال در دوره عقد ) اموالی داشته است ، مشمول شرط تنصیف اموال و دارایی نخواهد شد . بعلاوه اینکه ارث نیز شامل این شرط نمی شود چون مرد آن را به دست نیاورده است بلکه به طور رایگان به او تعلق گرفته است نه بر اساس تلاش او .
مالی که باید به زن پرداخت شود ، تا نصف اموال و دارایی مرد است ؛ نه لزوما نصف اموال . که ممکن است دادگاه با در نظر گرفتن وضعیت مالی مرد ، تعداد فرزندان ، نقش زن در کسب این اموال و … به میزانی کمتر از آن حکم دهد .
اموال و دارایی هایی از مرد مشمول این حکم قرار می گیرند که موجود باشند . بنابراین اگر مرد در مدت زندگی مشترک مالی را بدست آورده باشد ولی در حین طلاق به هر علتی موجود نباشد ، یا به دیگری هبه شده باشد یا مفقود شده باشد ، مشمول این شرط نیست .
مرد نمی تواند با استناد به مستثنیات دین از پرداخت این مبلغ معاف شود ؛ چون استناد به مستثنیات دین تنها در خصوص دیون قابل اعمال است . مثلا اینکه مرد بگوید این منزل که در دوره زندگی مشترک بدست آمده است ، برای زندگی لازم و ضروری است و به این لحاظ از پرداخت مال در حق زن معاف شود ، قابل قبول نیست .

جهت کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
۰۹۱۹۶۰۴۷۳۷۵-۰۹۱۹۲۱۴۲۸۵۷
۰۲۱-۷۷۰۴۷۷۳۶

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *